Home » Woningmarkt

Vertrouwen Woningmarkt Stijgt

Written By: Gerben Roberg on september 15, 2011 One Comment

Volgens een vandaag uitgegeven Woonbericht van ING zijn zowel starters als woningbezitters positiever over de woningmarkt. Dit verhoogde “Vertrouwen Woningmarkt Stijgt” is volgens de uitgave het directe gevolg van de tijdelijke overdrachtsbelasting verlaging naar 2%.

Het derde kwartaal kwam hun Woonindex met 99 punten hoger uit dan voorgaande 3 maanden, toen deze nog op 93 stond. Bijna drie op de vier verwacht met de lagere overdrachtsbelasting zijn huis eerder te kunnen verkopen. Onder starters op de woningmarkt verwacht ruim de helft nu eerder een passend huis te vinden. Voor een klein percentage (16%) woningverkopers is de belasting verlaging aanleiding tot verhoging van de vraagprijs.

Desondanks verwacht ING dat de huizenprijs komende jaren zal blijven dalen, mogelijk met zo’n 2% per jaar. Dit kan de verkoop van woningen zeker stimuleren. Hoe lager de prijs, hoe eerder de consument in staat is het te kunnen financieren. Een andere stimulans ik dat de kosten koper bij een stijgende markt eerder zijn terugverdiend. Wat ook woningverkoop bevorderend werkt, is het gegeven dat de overdrachtsbelasting van tijdelijke aard is. Een tijdelijke aanbieding die weg is wanneer je te laat handelt. Het eventueel met verlies verkopen van je woning wordt mogelijk gecompenseerd door de eveneens lagere koopprijs van je nieuwe huis of nieuwbouwwoning.

Voor de verkoopstimulatie van woningen en voor het consumentenvertrouwen in het algemeen zou het mogelijk beter zijn wanneer de verlaging permanent wordt, of zelfs helemaal vervalt. Zoals we al eerder publiceerden, is het effect  van belastingverlaging pas in het derde kwartaal van 2011 meetbaar. Ook zijn veel aspirant kopers na het kabinetsbesluit actiever op woningjacht gegaan. Ook zijn er veel huizenzoekers nu actiever geworden, en komen er meer woningen binnen hun bereik.

Oriënterend op verbouw of nieuwbouw plannen? Schrijf nu in op onze mailing, en ontvang eigen huis bouw tips, geldbesparend advies en meer!

Tags: ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 − 1 =

  Copyright ©2009 Vastgoed Bouwen bouwadviseurs eigen woning & bouwen tips!, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates