Home » Studentenhuisvesting

Studentensteden Bouwen Woningtekorten

Written By: Gerben Roberg on oktober 7, 2011 One Comment

Studentensteden in Nederland hebben een groeiende vraag naar studentenhuisvesting. Om in deze behoefte te voorzien, zijn en worden er duizenden woningen voor studenten bijgebouwd. Aan de huidige vraag kan desondanks nog niet volledig worden voldaan. Studentensteden bouwen zodoende woningtekorten in studentenhuisvesting op.

De groeiende vraag komt doordat het aantal studenten in Nederland landelijk gezien toeneemt. De situatie per studiestad lichten we graag nader toe:

Studentenstad Utrecht:
Sinds 2006 heeft Utrecht ruim 2400 studentenwoningen gebouwd, dit betreft zowel tijdelijke woonoplossingen als permanente kamers. Het tekort is momenteel 4.000 kamers per jaar. In 2007 was het tekort met 2.000 kamers nog naar half zo groot. Het tekort in Utrecht is naast de algemene trend van studenten toename ook het gevolg van toenemende populariteit als studentenstad.
Om deze achterstand in te lopen, heeft Utrecht concrete plannen voor zeker meer dan 2.000 woningen voor studenten. Hiernaast zijn er meer plannen voor meer het realiseren van extra studentenhuisvesting.

Universiteitsstad Leiden:
Leiden bouwde tussen de jaren 2002 en 2011 permanent 500 studentenwoningen bij. Het tekort aan huisvesting in dezelfde periode is van 2.000 naar 4.250 woningen gestegen.

Ook Leiden bouwt actief bij. Eind 2011 zullen er 500 extra studentenkamers worden opgeleverd. Voor 2012 staan er 3.000 extra onderkomens op de planning. Al met al niet voldoende om de tekorten weg te werken.
Naast landelijke groet dragen ook voor Leiden nog andere bij aan de toename in vraag. Zo zijn er op de universiteit enkele extra opleidingen  te volgen. Ook het aantal studente van Hogeschool Leiden neemt toe.

Studiestad Amsterdam:
In Amsterdam is het tekort kleiner dan en de eerder genoemde studentensteden. Voor de periode van 2009 tot en met 2014 zijn er volgende een prognose 9.900 woningen nodig. Amsterdam wil in deze periode 9.000 extra kamers bouwen. Afgelopen woensdag werk bekend dat in 2015 een groei verwacht wordt van 1.600 studentenkamers, deze zitten nog niet in de huidige bouwprognose.

Studentenwoningen in rest van Nederland:
In de overige studentensteden van Nederland is de stijgende vraag naar studentenhuisvesting redelijk in balans met het toenemende aanbod. Zo bouwen Den Haag en universiteitsstad Delft momenteel zoveel woningen al waarnaar behoefte is.

Zoek je een studentenwoning, of bied je juist kamers aan?
Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf over nieuwbouw bij!

Tags: ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ 4 = 9

  Copyright ©2009 Vastgoed Bouwen bouwadviseurs eigen woning & bouwen tips!, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates