Home » Woningmarkt

Overdrachtsbelasting Tijdelijk 2%

Written By: Gerben Roberg on juli 1, 2011 One Comment

De Nederlandse woningmarkt krijgt een behoorlijk stimulerende zet van de overheid. Het kabinet heeft besloten op bestaande woningen de overdrachtsbelasting tijdelijk 2% te maken met onmiddellijke ingang, dus van 6% nu overdrachtsbelasting tijdelijk 2%. Deze maatregel voor verlaging van de “verhuisboete” gaat in voor de duur van een jaar met als doel meer doorstroming op de woningmarkt te bewerkstelligen.

Door de overdrachtsbelasting tijdelijk naar 2% te verlaging met terugwerkende kracht in op  15 juni 2011. Dit heeft het kabinet 1 juli 2011 bekend gemaakt en de regeling loopt tot 1 juli 2012. Het moment van de juridische overdracht woning is hierbij bepalend.

Tijdens de 6% regeling levert de overdrachtsbelasting het rijk €3,5 miljard op. De verlaging naar 2% vergt derhalve zo’n € 1,2 miljard. Dit geld int de overheid nu door een heffing op banken in te stellen, het spaarloon eerder af te schaffen dan gepland en controle op misbruik van vennootschapsbelasting te intensiveren.

De meningen over gevolgen van overdrachtsbelastingverlaging zijn verdeeld. Zo ziet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het in eerste instantie als negatief en zien partijen als Vereniging Eigen Huis, hypotheekverstrekkers en  Vereniging van Makelaars (NVM) het als positief.

Belastingmanregelingen worden uiteindelijk altijd door de burgers gezamenlijk gedragen, op de korte termijn doen huizenkopers en verkopers er hun voordeel mee. Wat de gevolgen op lange termijn zijn zal later blijken evenals de mate van stimulering.

Zie voor officiële lezing verlaging 6% overdrachtsbelastingverlaging naar 2%; www.rijksoverheid.nl

Tags: ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ 8 = 13

  Copyright ©2009 Vastgoed Bouwen bouwadviseurs eigen woning & bouwen tips!, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates