Home » Duurzaam

Duurzaam Bouwen nog Niet in Praktijk

Written By: Gerben Roberg on november 23, 2011 2 Comments

Zowel de markt als het bedrijfsleven nemen duurzaam bouwen uit proefprojecten niet over. Zo is er nog veel te winnen op gebied van duurzame energie- en materiaalvindingen. Dit aldus een onderzoek dat Bart Bossink (bijzonder hoogleraar Technologie en Innovatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam) 22 november na onderzoek over een periode van 20 jaar naar de Nederlandse bouw openbaarde.

Deelnemers die aan proefprojecten in duurzaam bouwen meedoen, zijn een zeer klein gesloten netwerk. Voornamelijk bestaand uit bedrijven die op hoog niveau willen innoveren in duurzame energietoepassing als materiaalmogelijkheden.

Alle bedrijven in de sector laten een pakket aan mogelijkheden voor duurzaam bouwen links liggen. Opties als  gebruik van puingranulaten en toepassing van houtskeletbouw (HSB) en vegetatiedaken (begroeide daken) blijken uit proefprojecten succesvol. Bedrijven in de bouwsector vinden deze blijkbaar te moeilijk, te duur of risicovol.

Andere voorbeelden van uitblijven grootschalige duurzaam bouwen toepassing in bouwprojecten zijn energiebesparende maatregelen als gebruik maken van zonnewarmte, zonneboilers en zongerichte verkaveling. Er was zelfs extra wetgeving nodig om een fractie van goede vindingen uit  proefprojecten in Nederlandse bouwprojecten toegepast te krijgen. Anderzijds toont de gemiddelde huizenkoper niet veel interesse in duurzame bouwoplossingen. Zij zoeken vooral een leuk huis voor een betaalbare prijs. Hierdoor blijft het toepassen van duurzame vindingen voor energiebesparing en ecologische materialen beperkt tot de kleine kopersgroep van de proefprojecten.

Dit met tot gevolg dat ontwikkelde kennis en nieuwe mogelijkheden voor duurzaam bouwen niet toegankelijk zijn voor de gerote meerderheid van woonconsumenten. Gemeten over de onderzoeksperiode is de hoeveelheid duurzaam gebouwde  innovatiewoningen in Nederland slechts 0,2%. Dit betekent dat het overgrote deel van 99,8 % woningen op niet-duurzame traditionele wijze is gebouwd.

Meer weten over Duurzaam Bouwen?
Volg ons Bouwproces Stappenplan!

Tags: , ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


− 2 = 1

  Copyright ©2009 Vastgoed Bouwen bouwadviseurs eigen woning & bouwen tips!, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates