Home » Nieuwbouw

Hogere Isolatienormen Nieuwbouw

Written By: Gerben Roberg on november 4, 2011 No Comment

Er komen hogere isolatienormen voor nieuwbouw, besliste de Tweede kamer afgelopen dinsdag (01/11/2011). Het voorstel van Paulus Jansen (SP-Kamerlid) om dan ook direct goed hogere isolatiewaarde bij nieuwbouw voor te schrijven werd aangenomen.

Dit voorstel , dat met invoering van nieuwe bouwregelgeving zal ingaan, is zeker ook als maatschappelijk verantwoord te zien. Deze nieuwbouw bespaart direct na realisatie veel gas voor de komende jaren. Hiernaast geeft dit ook financieel voordeel voor de bewoners en eindgebruikers.

Zoals Paulus Jansen het zelf vattend omschrijft; “met het aanscherpen van de normen kan meer energie bespaard worden dan alle ’Greendeals van het bedrijfsleven’ bij elkaar”. Volgens hem is het plan voor huishoudens goed voor 150 kubieke meter gas besparing op jaarbasis.

Hij onderbouwt het verhogen van de isolatienorm nader; “Als je bedenkt dat er jaarlijks ruim 60.000 nieuwe woningen worden gebouwd, dan levert dit in het eerste jaar al een besparing van 10 miljoen kubieke meter gas op. Ieder jaar komt daar vervolgens 10 miljoen bovenop. Voor zowel het klimaat als de portemonnee van de huurders en kopers levert het een flinke besparing op.”

Isoleren kun je naar zijn mening het beste in grote stappen doen. Met dwingende maatregelingen voor hogere isolatienormen pak je direct veel  huizen aan, direct en voor de toekomst. Hierover zegt hij; “Het vooraf goed isoleren van huizen is tot 12 keer goedkoper dan achteraf isoleren. Bovendien is extra isoleren niet duurder wanneer je het collectief aanpakt. De praktijk laat zien dat harde afspraken over besparing meer zoden aan de dijk zetten, dan boterzachte goede bedoelingen”.

De isolatiewaarde van nieuwbouwwoningen is in Nederland geregeld via het Bouwbesluit. Met het genomen besluit wordt de minimale Rc-waarde 5,0. Deze Rc-waarde (warmteweerstand constructie) is een indicatie van de isolatiewaarde van de totale constructieopbouw van een detail. De R-waarde (warmteweerstand waarde) geef de isolatie-eigenschap aan van een individueel gebruikte materiaal. Deze verhoogde norm zal geel gaan uitmaken van nieuwe bouwregelgeving en rekenmethodes voor bouw en vastgoed in 2012.

Onze eigen visie; De gekozen insteek van een hoge bouwkundige isolatieschil vinden wij een goede. Dit is tenslotte de basis voor de levensduur van het bouwwerk, en kun je welbeschouwd maar een keer goed doen. Alle energiebesparende installaties en maatregelingen zijn  hierbinnen toe te passen. Na verloop van gebruikelijke levensduur van deze installaties zijn deze dan te vervangen door de actuele stand van innovatie. De goed isolerende bouwkundige schil bouw je voor de hele levensduur van het gebouw.

Stappenplan goed isoleren nieuwbouw nodig?
Download deze hier nu rechts bovenaan!

Tags: , ,

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


9 − = 6

  Copyright ©2009 Vastgoed Bouwen bouwadviseurs eigen woning & bouwen tips!, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates